המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
אחד הכלים שעומדים לרשות המדינה, בין אם זה עבור משרד הרישוי או עבור המשטרה, בשביל לדעת האם נהג מסוים יכול לעלות על כביש או לא, זו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
מדובר במכון שהמדינה מפעילה דרך יחידת סמך של משרד הבריאות ומטרתו להתמודד עם תאונות דרכים, מהצד של ליקויים בריאותיים אצל נהגים, בין אם מדובר בנהגים פרטיים, נהגים מסחריים ואחרים.
הרעיון הוא מאוד פשוט, במסגרת מכון זה נערכות בדיקות לנהגים על מנת לבחון האם יש להם ליקוי בריאות שעלולים למנוע או להשפיע על יכולת הנהיגה שלהם. למשל, אם נניח נהג ביצע תאונה מסוימת, ורוצים לבדוק האם היא נובעת מהעובדה שיש לו בעיה רפואית או רוצים לבחון האם אפשר להתיר לו לחזור לנהוג בסיום תקופת הענישה, אז הוא יישלח אל המכון, שם הוא יעבור בדיקות רפואיות שונות, בין היתר בדיקות עיניים מקיפות ובדיקות אחרות, ואז ייקבע האם אפשר לתת לו לנהוג, האם זה יהיה אחראי להחזיר לו את הרישיון.
מעבר לאותן בדיקות שהמכון עורך, הרי שהוא גם עורך שורה ארוכה של מחקרים אשר אמורים לעזור במציאת פתרונות לבעיות שונות, כמו כן הוא עורך שורה ארוכה של מבדקים ובחינות שונות, אשר מטרתן לעזור למדינה בחקיקה, לעזור למשטרה בתהליכי הענישה ועוד.
מתי אנחנו ניעזר במכון הבדיקה הרפואי
בתור נהגים, בדרך כלל אנחנו ניעזר במכון הבדיקה אם וכאשר ניתפס בביצוע עבירה מסוימת והמשטרה תדרוש מאיתנו לעבור בדיקות רפואיות, בין אם זה בשביל לראות שאכן אנחנו יכולים לנהוג בצורה כשירה והאם מותר לנו להחזיק רישיון.
צריך לציין, זה יכול להיות בשני מצבים, גם אחרי התאונה בשביל לראות האם מצבנו הבריאותי איפשר לנו בכלל לנהוג או שמא אסור היה לנו להחזיק רישיון, וכן זה יכול להיות אחרי שאנחנו מסיימים את תקופת הענישה, אז בית המשפט עלול לקבוע שהתנאי לכך שאנחנו נחזור לנהוג, זה שאנחנו נעבור בדיקה רפואית מקיפה שתבחן את מצבנו הבריאותי. התהליך עצמו יכול לקחת קצת זמן ורק אחרי שנקבל אישור סופי, נוכל לקבל את הרישיון שלנו בחזרה.